Przygotowanie |
Krok 1 |
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie połowę zeszklij na margarynie w rondlu. |
Krok 2 |
Do rondla wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z cebulą. Dodaj również koncentrat, wymieszaj, a następnie wlej wino i je odparuj. |
Krok 3 |
Ryż zalej wodą w stosunku: 1 objętość ryżu do 1,5 objętości wody. Dodaj pół bulionetki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu. |
Krok 4 |
Rondel zdejmij z ognia, przykryj szczelnie i pozostaw jeszcze na kilka minut. |
Krok 5 |
Na rozgrzanej oliwie przesmaż drugą część cebuli oraz kiełbaski. Dodaj pomidory wraz sosem i pozostałą bulionetkę Knorr. Gotuj kilka minut na małym ogniu. |
Krok 6 |
Gotowe risotto wyłóż na talerze. Na wierzch każdej porcji nałóż po łyżce pomidorowego sosu z kiełbaskami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół i posyp serem. |