Risotto pomidorowe z kiełbaskami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż arborio - 200 gramów
  • kiełbaski śniadaniowe - 4 sztuki
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • pomidory pelati - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • białe wino - 100 mililitrów
  • margaryna - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • parmezan starty - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie połowę zeszklij na margarynie w rondlu.
  2. Do rondla wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z cebulą. Dodaj również koncentrat, wymieszaj, a następnie wlej wino i je odparuj.
  3. Ryż zalej wodą w stosunku: 1 objętość ryżu do 1,5 objętości wody. Dodaj pół bulionetki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu.
  4. Rondel zdejmij z ognia, przykryj szczelnie i pozostaw jeszcze na kilka minut.
  5. Na rozgrzanej oliwie przesmaż drugą część cebuli oraz kiełbaski. Dodaj pomidory wraz sosem i pozostałą bulionetkę Knorr. Gotuj kilka minut na małym ogniu.
  6. Gotowe risotto wyłóż na talerze. Na wierzch każdej porcji nałóż po łyżce pomidorowego sosu z kiełbaskami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół i posyp serem.