Risotto pomidorowe z kiełbaskami

4


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ryż arborio200 gramów
kiełbaski śniadaniowe4 sztuki
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
pomidory pelati300 gramów
cebula1 sztuka
białe wino100 mililitrów
margaryna1 łyżka
koncentrat pomidorowy1 łyżeczka
parmezan starty1 łyżka
oliwa z oliwek2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie połowę zeszklij na margarynie w rondlu.
Krok 2
Do rondla wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z cebulą. Dodaj również koncentrat, wymieszaj, a następnie wlej wino i je odparuj.
Krok 3
Ryż zalej wodą w stosunku: 1 objętość ryżu do 1,5 objętości wody. Dodaj pół bulionetki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu.
Krok 4
Rondel zdejmij z ognia, przykryj szczelnie i pozostaw jeszcze na kilka minut.
Krok 5
Na rozgrzanej oliwie przesmaż drugą część cebuli oraz kiełbaski. Dodaj pomidory wraz sosem i pozostałą bulionetkę Knorr. Gotuj kilka minut na małym ogniu.
Krok 6
Gotowe risotto wyłóż na talerze. Na wierzch każdej porcji nałóż po łyżce pomidorowego sosu z kiełbaskami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół i posyp serem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl