Risotto z bekonem i zielonym groszkiem

4


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
woda800 mililitrów
białe wino100 mililitrów
margaryna2 łyżki
zielony groszek mrożony4 łyżki
Rosół z kury Knorr1 sztuka
boczek wędzony5 plastrów
ryż arborio300 gramów
parmezan w płatkach1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
W garnku rozpuść margarynę i zeszklij pokrojoną cebulę. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli – smaż razem 3 minuty.
Krok 2
Do garnka wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z boczkiem i cebulą.
Krok 3
Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.
Krok 4
Ryż zalej 800 ml wody i doprowadź do wrzenia. Kostkę rosołową Knorr posiekaj na desce i wsyp do ryżu.
Krok 5
Na końcu dodaj zielony groszek i wymieszaj z ryżem. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Gotowe risotto nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl