Risotto z bekonem i zielonym groszkiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż arborio - 300 gramów
  • boczek wędzony - 5 plastrów
  • zielony groszek mrożony - 4 łyżki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • woda - 800 mililitrów
  • białe wino - 100 mililitrów
  • parmezan w płatkach - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść margarynę i zeszklij pokrojoną cebulę. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli – smaż razem 3 minuty.
  2. Do garnka wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z boczkiem i cebulą.
  3. Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.
  4. Ryż zalej 800 ml wody i doprowadź do wrzenia. Kostkę rosołową Knorr posiekaj na desce i wsyp do ryżu.
  5. Na końcu dodaj zielony groszek i wymieszaj z ryżem. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Gotowe risotto nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.