Risotto z bobem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mała cebula szalotka - 4 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 8 łyżek
  • ryż typu arborio (lub inny do risotto) - 200 gramów
  • wywar z warzyw - 800 mililitrów
  • bób (bez skorupek) świeży lub mrożony - 320 gramów
  • parmezan (starty) - 4 łyżeczki
  • natka pietruszki (posiekana) - 4 łyżki
  • kiełki brokułów - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach Rama Smaż jak Szef Kuchni, dodaj ryż i duś do zmiany koloru ryżu, od czasu do czasu mieszając. Następnie w 4-5 małych porcjach podlewaj ryż wywarem.
  2. Po ok. 12 min duszenia dodaj ugotowany bób (pozbawiony skorupek).
  3. Następnie dodaj drobno starty parmezan. Gotową potrawę już na talerzu posyp natką pietruszki i kiełkami.