Risotto z boczkiem i brokułami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula średnia - 1 sztuka
  • tymianek świeży - 1 łyżka
  • brokuł - 1 sztuka
  • chudy boczek lub szynka - 200 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 3 sztuki
  • Rama Classic - 2 łyżki
  • wino białe wytrawne (opcjonalnie) - 1 szklanka
  • ryż arborio lub inny ryż do risotto - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno cebulę i tymianek. Brokuł podziel na małe różyczki. Boczek pokrój w kawałki na jeden kęs. Przygotuj bulion, rozpuszczając kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 l wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i utrzymuj na ogniu.
  2. W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki margaryny. Dodaj cebulę i boczek, a następnie smaż przez 3–4 minuty do momentu zarumienienia. Dodaj wino a następnie pozwól mu odparować. Dodaj ryż i mieszaj, dopóki wszystkie składniki się dobrze połączą ze sobą. Zacznij wlewać bulion. Dodawaj go stopniowo, porcjami. Pamiętaj, aby nie przerywać mieszania — aby ryż nie przywarł do spodu rondla.
  3. Po 20 minutach gotowania ryż powinien być już miękki. Dodaj wtedy brokuły i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut. Dodaj tymianek. Danie podawaj zaraz po przygotowaniu.