Risotto z boczkiem i brokułami

26


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
cebula średnia 1 sztuka
tymianek świeży1 łyżka
brokuł1 sztuka
chudy boczek lub szynka200 gramów
Bulion warzywny Knorr3 sztuki
Rama Classic2 łyżki
wino białe wytrawne (opcjonalnie)1 szklanka
ryż arborio lub inny ryż do risotto300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę i tymianek. Brokuł podziel na małe różyczki. Boczek pokrój w kawałki na jeden kęs. Przygotuj bulion, rozpuszczając kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 l wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i utrzymuj na ogniu.
Krok 2
W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki margaryny. Dodaj cebulę i boczek, a następnie smaż przez 3–4 minuty do momentu zarumienienia. Dodaj wino a następnie pozwól mu odparować. Dodaj ryż i mieszaj, dopóki wszystkie składniki się dobrze połączą ze sobą. Zacznij wlewać bulion. Dodawaj go stopniowo, porcjami. Pamiętaj, aby nie przerywać mieszania — aby ryż nie przywarł do spodu rondla.
Krok 3
Po 20 minutach gotowania ryż powinien być już miękki. Dodaj wtedy brokuły i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut. Dodaj tymianek. Danie podawaj zaraz po przygotowaniu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl