Risotto z brokułami
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 1 opakowanie
  • brokuł - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • bulion - 1 litr
  • śmietanka słodka - 0.5 szklanek
  • ser pleśniowy niebieski - 1 opakowanie
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż w rondlu na oliwie z oliwek.
  2. Dodaj ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste.
  3. W tym momencie dodaj 1/3 bulionu i powoli gotuj, aż ryż wchłonie prawie cały płyn, około 10 minut. Następnie wlej kolejną porcję bulionu i ponownie gotuj, aż ryż wchłonie większość płynu. Po tym czasie ziarna powinny być pół twarde.
  4. Teraz wymieszaj Fix Knorr z pozostałym bulionem i śmietanką.
  5. Wlej płyn do ryżu, dodaj ser pleśniowy, (pokrojony w mniejsze kawałki) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż ryż zmięknie i ser się rozpuści. Risotto podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Powinno mieć płynną konsystencję.
  6. Różyczki z brokułu obgotuj w osolonej wodzie i posyp po wierzchu potrawy. Na końcu skrop całość oliwą z oliwek.