Risotto z dyni

5


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ryż arborio do risotto 400 gramów
dynia pokrojona w drobną kostkę 200 gramów
szalotka pokrojona w drobną kostkę 100 gramów
parmezan100 gramów
suszony rozmaryn1 łyżeczka
śmietana 18 %100 mililitrów
oliwa50 mililitrów
oliwa z oliwek50 mililitrów
woda1 litr
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
W 1 litrze wody zagotuj Bulionetkę Domową Warzywną Knorr.
Krok 2
Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż. Wszystko razem smaż przez chwilę i podlej 600 mililitrami warzywnego bulionu. Powoli gotuj, aż do momentu, kiedy ryż wchłonie cały bulion.
Krok 3
Dodaj pokrojoną dynię i resztę bulionu. Gotuj do chwili wchłonięcia bulionu.
Krok 4
Całość podlej śmietaną, dodaj rozmaryn i parmezan. Jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Risotto podawaj polane odrobiną oleju z pestek dyni.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl