Risotto z dyni
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż arborio do risotto - 400 gramów
  • dynia pokrojona w drobną kostkę - 200 gramów
  • szalotka pokrojona w drobną kostkę - 100 gramów
  • parmezan - 100 gramów
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 łyżeczka
  • śmietana 18 % - 100 mililitrów
  • oliwa - 50 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • woda - 1 litr
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr

Sposób przygotowania:

  1. W 1 litrze wody zagotuj Bulionetkę Domową Warzywną Knorr.
  2. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż. Wszystko razem smaż przez chwilę i podlej 600 mililitrami warzywnego bulionu. Powoli gotuj, aż do momentu, kiedy ryż wchłonie cały bulion.
  3. Dodaj pokrojoną dynię i resztę bulionu. Gotuj do chwili wchłonięcia bulionu.
  4. Całość podlej śmietaną, dodaj rozmaryn i parmezan. Jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Risotto podawaj polane odrobiną oleju z pestek dyni.