PRZEPISY.PL

Dziś przygotujcie aksamitne risotto z grzybami, gotowane do kremowej perfekcji z białym winem, aromatycznym bulionem i świeżym tymiankiem.

Risotto z grzybami - autor: przepisy.pl

Risotto z grzybami

  • 30
  • 4
  • Łatwe
  • 0
63
osoby dodały do Mniamlisty
63
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • cebula szalotka lub zwykła50 g
  • Bulionetka drobiowa Knorr
    1 szt
  • suszone grzyby60 g
  • oliwa z oliwek100 ml
  • woda1 l
  • ryż arborio300 g
  • liść laurowy1 szt
  • świeżo zmielony pieprz3 szczypty
  • gałązka rozmarynu1 szt
  • gałązka tymianku1 szt
  • białe wino100 ml
  • śmietana 18%100 ml
  • parmezan100 g
Risotto z grzybami – krok 1

Krok 1

W litrze wrzącej wody rozpuść bulionetkę Knorr.
Risotto z grzybami – krok 2

Krok 2

Pokrojoną cebulkę oraz czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj ryż oraz świeże zioła.
Risotto z grzybami – krok 3

Krok 3

Do ryżu dodaj białe wino, a gdy odparuje, wlej część bulionu. Gotuj tak długo, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolej ponownie bulion. Dodaj grzyby oraz śmietanę. Gotuj ok. 4 minut. Na koniec dodaj świeżo zmielony pieprz oraz starty ser.
Risotto z grzybami – krok 4

Krok 4

Risotto podawaj skropione oliwą z oliwek.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulionetka drobiowa KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

190
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
194
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
85
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
105
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie