Risotto z pieczarkami i parmezanem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 1 szklanka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • parmezan - 0.5 szklanek
  • pieczarki - 80 dekagramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • świeży tymianek - 0.5 pęczków
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem bulionetki drobiowej.
  2. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Cebulę, czosnek posiekać. Zeszklić.
  3. Pieczarki oczyścić. Pokroić w ćwiartki. Wrzucić do rondla. Podsmażać na małym ogniu 10 minut.
  4. Dodać ugotowany ryż, posiekany tymianek oraz 2 łyżki masła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawać posypane parmezanem.