| |||||||||
| Składniki | ||
| ryż | 1 szklanka | |
| cebula | 1 sztuka | |
| ząbek czosnku | 2 sztuki | |
| parmezan | 0.5 szklanek | |
| pieczarki | 80 dekagramów | |
| oliwa | 3 łyżki | |
| masło | 2 łyżki | |
| świeży tymianek | 0.5 pęczków | |
| Bulionetka drobiowa Knorr | 1 sztuka | |
| sól | 1 szczypta | |
| pieprz | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ryż ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem bulionetki drobiowej. |
| Krok 2 |
| W głębokim rondlu rozgrzać oliwę. Cebulę, czosnek posiekać. Zeszklić. |
| Krok 3 |
| Pieczarki oczyścić. Pokroić w ćwiartki. Wrzucić do rondla. Podsmażać na małym ogniu 10 minut. |
| Krok 4 |
| Dodać ugotowany ryż, posiekany tymianek oraz 2 łyżki masła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. |
| Krok 5 |
| Podawać posypane parmezanem. |
| Autor: blue_megi blue_megi |