Risotto z pomidorami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ryż arborio - 350 gramów
  • Rosół z kury Knorr
  • masło - 6 łyżek
  • cebula - 1 sztuka
  • woda - 750 mililitrów
  • wino wytrawne martini - 90 mililitrów
  • pomidory pelati w puszce - 500 gramów
  • starty parmezan - 30 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć cebulę i zeszklij. Przygotuj bulion z kostki Rosołu z kury Knorr i 750 mililitrów wody.
  2. Do cebuli dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.
  3. Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje.
  4. Dodaj rozgniecione pomidory z puszki, wymieszaj i pogotuj chwilę.
  5. Do garnka zacznij dodawać wrzący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Zdejmij garnek z ognia.
  6. Dodaj pozostałe masło i starty parmezan. Wymieszaj i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Dopraw czarnym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii.