Risotto z prawdziwkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż arborio - 300 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • prawdziwki - 100 gramów
  • cebula szalotka - 50 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • gałązka świeżego tymianku - 4 sztuki
  • gałązka świeżego rozmarynu - 1 sztuka
  • gałązka świeżej szałwii - 1 sztuka
  • białe wino - 200 mililitrów
  • masło - 100 gramów
  • śmietana 30% - 100 mililitrów
  • starty parmezan - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • woda- wrzątek - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść bulionetkę Knorr w 1 litrze wrzącej wody i utrzymuj powstały bulion w cieple.
  2. Pokrój szalotkę w drobną kostkę, grzyby umyj i pokrój w plastry.
  3. Podsmaż na gorącej patelni na oliwie szalotkę, grzyby oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż jeszcze chwilę, po czym dorzuć listek laurowy i świeże zioła, zwinięte w pęczek białą nitką.
  4. Zalej całość białym winem i gotuj do momentu, kiedy ono całkowicie odparuje.
  5. Następnie wlej część gorącego bulionu i masło. Gotuj całość powoli, od czasu do czasu delikatnie mieszając i dolewaj stopniowo resztę bulionu.
  6. Dodaj do gotowego risotto śmietanę i tarty parmezan. Wymieszaj i odstaw na chwilkę (risotto powinno mieć lekko płynną, ale kremową konsystencję).