Risotto z szyjkami rakowymi

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • białe wino - 100 mililitrów
  • parmezan - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • ryż - 250 gramów
  • grzyby - 200 gramów
  • szyjki rakowe - 250 gramów
  • wywar rybny - 500 mililitrów
  • mascarpone - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Grzyby pokrój w plastry.
  2. Na patelni rozpuść masło, podduś na nim rozdrobnione składniki.
  3. Gdy cebula zmięknie dodaj ryż i wymieszaj go z pozostałymi składnikami.
  4. Gdy lekko się zeszkli, dolej wino i podgrzewaj do czasu, gdy w połowie odparuje.
  5. Od tego momentu dolewaj porcjami wywar i często mieszaj. Ryż jest miękki po około 20 minutach.
  6. Dodaj szyjki rakowe, ser mascarpone, parmezan i posiekana natkę pietruszki. Całość starannie wymieszaj, podawaj ciepłe.