Risotto z szyjkami rakowymi

0


Średnie


45 min.


2 os.

Składniki
cebula1 sztuka
pieprz1 szczypta
sól1 szczypta
białe wino100 mililitrów
parmezan2 łyżki
masło2 łyżki
natka pietruszki2 łyżki
czosnek ząbki 2 sztuki
ryż250 gramów
grzyby200 gramów
szyjki rakowe250 gramów
wywar rybny500 mililitrów
mascarpone2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj. Grzyby pokrój w plastry.
Krok 2
Na patelni rozpuść masło, podduś na nim rozdrobnione składniki.
Krok 3
Gdy cebula zmięknie dodaj ryż i wymieszaj go z pozostałymi składnikami.
Krok 4
Gdy lekko się zeszkli, dolej wino i podgrzewaj do czasu, gdy w połowie odparuje.
Krok 5
Od tego momentu dolewaj porcjami wywar i często mieszaj. Ryż jest miękki po około 20 minutach.
Krok 6
Dodaj szyjki rakowe, ser mascarpone, parmezan i posiekana natkę pietruszki. Całość starannie wymieszaj, podawaj ciepłe.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl