Risotto z tuńczykiem

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 250 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • żółty ser - 250 gramów
  • ryż - 350 gramów
  • groszek konserwowy - 250 gramów
  • tuńczyk w oleju - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w plastry, ser zetrzyj na tarce.
  2. Olej z tuńczyka wlej na patelnię, podsmaż na nim cebulę i pieczarki.
  3. Dodaj ryż i całość smaż do lekkiego zarumienienia.
  4. Dodaj rozdrobnionego tuńczyka, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki, dopraw.
  5. Naczynie żaroodporne napełnij powstałą masą, dolej przegotowaną wodą na wysokość 3 cm nad masę.
  6. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz do czasu, gdy woda odparuje.
  7. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.