Risotto z wołowiną i pieczarkami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż do risotto arborio - 250 gramów
  • Kostka do mięs pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
  • kiełbasa z wołowiną - 150 gramów
  • marchewka - 1 gram
  • pieczarki - 10 sztuk
  • cebula - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • czerwone wino - 0.5 szklanek
  • masło - 2 łyżki
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • woda - 600 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę oraz marchew pokrój w półplastry, pieczarki w plastry. Smaż w garnku na oliwie ok. 5 minut, następnie wyjmij wszystko z garnka.
  2. Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na maśle w tym samym garnku. Dodaj ryż oraz listki oregano i podgrzewaj chwilę razem. Wlej wino i gotuj razem do momentu odparowania alkoholu.
  3. Następnie wlej ok. 600 ml wody i zagotuj. Żeby risotto nabrało pełnego, wyrazistego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i gotuj na wolnym ogniu do momentu wchłonięcia płynu przez ryż. Garnek przykryj i pozostaw na 5-7 minut.
  4. Gdy ryż będzie ugotowany, dodaj z powrotem kiełbasę, marchew, pieczarki oraz parmezan. Wszystko razem wymieszaj. Podawaj jako samodzielne danie.