Risotto zapiekane
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 700 gramów
  • ryż - 200 gramów
  • pieczarki - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • kukurydza puszka - 1 sztuka
  • groszek puszka - 1 sztuka
  • ser żółty - 200 gramów
  • śmietana 12% - 180 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 3 łyżki
  • masło - 3 łyżki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostę. Podsmażyć na oleju dodać przyprawę do kurczaka. Pieczarki oczyścić pokroić w kostę. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle następnie dodać pieczarki, przyprawić i odparować.
  2. Ryż gotować w osolonej wodzie ok 15 min. Groszek i kukurydzę osączyć, zalać wodą i gotować ok 10 min. W miseczce połączyć żółtka oraz śmietanę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszane składniki przełożyć do naczynia, wierzch posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 10-15 min.