Risotto ze szpinakiem

10


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
ryż arborio350 gramów
Rosół z kury Knorr1 unit
masło6 łyżek
mała cebula1 sztuka
woda750 mililitrów
świeży lub mrożony szpinak500 gramów
boczek8 plastrów
starty parmezan60 gramów
pieprz czarny mielony1 szczypta
pomidory pokrojone na kawałki
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj szpinak, odsącz i przesiekaj (albo rozmroź, w zależności od stanu szpinaku).
Krok 2
Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.
Krok 3
Przygotuj wywar z kostki Rosołu z kury Knorr i wody. Do garnka z ryżem zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
Krok 4
Dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw pieprzem.
Krok 5
Następnie dodaj resztę masła i starty parmezan, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
Krok 6
W międzyczasie podsmaż boczek na patelni.
Krok 7
Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj plastrami boczku oraz pokrojonymi pomidorami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl