Rogaliki

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka0.5 kilogramów
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
drożdże4 dekagramy
cukier1 łyżka
sól0.5 łyżeczek
cukier waniliowy1 opakowanie
mleko0.5 szklanek
jajko1 sztuka
Nadzienie:
dżem 1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną Kasią. Dodajemy drożdże z mlekiem.
Krok 2
Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od dłoni. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.
Krok 3
Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę - ciasto powinno wypłynąć.
Krok 4
Ciasto rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na trójkąty.
Krok 5
Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem lub krem czekoladowy i zwijamy od szerszej do węższej strony.
Krok 6
Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru.
Krok 7
Gotowe posypujemy cukrem, wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl