Przygotowanie |
Krok 1 |
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną Kasią. Dodajemy drożdże z mlekiem. |
Krok 2 |
Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od dłoni. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. |
Krok 3 |
Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę - ciasto powinno wypłynąć. |
Krok 4 |
Ciasto rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na trójkąty. |
Krok 5 |
Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem lub krem czekoladowy i zwijamy od szerszej do węższej strony. |
Krok 6 |
Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru. |
Krok 7 |
Gotowe posypujemy cukrem, wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową. |