Rogaliki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • drożdże - 4 dekagramy
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • nadzienie
  • dżem - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną Kasią. Dodajemy drożdże z mlekiem.
  2. Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od dłoni. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.
  3. Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę - ciasto powinno wypłynąć.
  4. Ciasto rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na trójkąty.
  5. Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem lub krem czekoladowy i zwijamy od szerszej do węższej strony.
  6. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru.
  7. Gotowe posypujemy cukrem, wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową.