Rogaliki babuni
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • śmietana - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • marmolada - 1 opakowanie
  • lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Dodać do mąki wraz z Kasią, żółtkami, resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą śmietany. Dokładnie wyrobić ciasto.
  3. Jeżeli jest zbyt ścisłe, to dodać więcej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Ciasto podzielić na około 4 części, każdą wałkować na okrągły placek, wykrajać trójkąty, na których układać marmoladę i zawijać rogaliki.
  5. Układać na blaszce, smarować białkiem i piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  6. Po upieczeniu polać lukrem. Smacznego!