Rogaliki drożdżowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 - 190 °C

Składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 6 łyżek
  • olej - 0.75 szklanek
  • drożdże - 5 dekagramów
  • cukier puder do oprószenia - 1 opakowanie
  • dżem lub marmolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć , zasypać odrobiną cukru i zalać letnim mlekiem.
  2. Pozostałe składniki wymieszać , dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować (partiami) na kształt koła, pokroić na trójkąty, nakładać nadzienie i zawijać rogaliki.
  5. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, po upieczeniu posypać cukrem pudrem