Rogaliki drożdżowe

2


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka pszenna2 szklanki
żółtko2 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
drożdże2 dekagramy
letnie mleko6 łyżek
cukier1 łyżka
marmolada1 opakowanie
jajko1 sztuka
cukier
Przygotowanie
Krok 1
Pokruszone drożdże zalej letnim mlekiem, posyp cukrem i mąką (3 łyżki).
Krok 2
Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę (wyłóż ją papierem do pieczenia).
Krok 4
Z pozostałej mąki, żółtek, Kasi i zaczynu zagnieć ciasto.
Krok 5
Podziel je na 4 części i kolejno rozwałkuj na cienkie koła.
Krok 6
Każde koło przekrój przez środek na 8 jednakowych kawałków.
Krok 7
Na ich szerszych końcach ułóż po trochu powideł i zawiń ciasto tak, by powstały rogaliki.
Krok 8
Przygotuj dekorację: rozkłóć jajo i posmaruj nim rogaliki, wierzch posyp cukrem.
Krok 9
Piecz na złoty kolor. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl