Przygotowanie |
Krok 1 |
Pokruszone drożdże zalej letnim mlekiem, posyp cukrem i mąką (3 łyżki). |
Krok 2 |
Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. |
Krok 3 |
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę (wyłóż ją papierem do pieczenia). |
Krok 4 |
Z pozostałej mąki, żółtek, Kasi i zaczynu zagnieć ciasto. |
Krok 5 |
Podziel je na 4 części i kolejno rozwałkuj na cienkie koła. |
Krok 6 |
Każde koło przekrój przez środek na 8 jednakowych kawałków. |
Krok 7 |
Na ich szerszych końcach ułóż po trochu powideł i zawiń ciasto tak, by powstały rogaliki. |
Krok 8 |
Przygotuj dekorację: rozkłóć jajo i posmaruj nim rogaliki, wierzch posyp cukrem. |
Krok 9 |
Piecz na złoty kolor. Smacznego! |