Rogaliki drożdżowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • żółtko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • drożdże - 2 dekagramy
  • letnie mleko - 6 łyżek
  • cukier - 1 łyżka
  • marmolada - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszone drożdże zalej letnim mlekiem, posyp cukrem i mąką (3 łyżki).
  2. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę (wyłóż ją papierem do pieczenia).
  4. Z pozostałej mąki, żółtek, Kasi i zaczynu zagnieć ciasto.
  5. Podziel je na 4 części i kolejno rozwałkuj na cienkie koła.
  6. Każde koło przekrój przez środek na 8 jednakowych kawałków.
  7. Na ich szerszych końcach ułóż po trochu powideł i zawiń ciasto tak, by powstały rogaliki.
  8. Przygotuj dekorację: rozkłóć jajo i posmaruj nim rogaliki, wierzch posyp cukrem.
  9. Piecz na złoty kolor. Smacznego!