ROGALIKI DROŻDŻOWE
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • konfitura gęsta - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • mąka - 3 szklanki
  • drożdże - 10 dekagramów
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Dodać do reszty składników, wyrobić jakieś 20 minut i rozwałkować na okrąg. Radełkiem pokroić, na każdy trójkąt nałożyć marmoladę i zwijać w rogale!
  3. Posmarować kwaśną śmietaną i piec w 180 stopniach