Rogaliki drożdżowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • dżem wiśniowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mleko przegotować i do lekko ostudzonego mleka dodać drożdże z cukrem i 1 jedną łyżeczką mąki, zrobić rozczyn.
  2. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy margarynę Kasię i siekamy nożem, następnie wbijamy jajka, szczyptę soli i na samym końcu dodać rozczyn z drożdży.
  4. Zagniatamy energicznie ciasto, konsystencja powinna być miękka.
  5. Dzielimy na około 9 części. Rozwałkujemy na okrągły placek, który dzielimy na 8 trójkątów. Na środek każdego nałożyć trochę marmolady i zwijając uformować rogaliki.
  6. Rogaliki położyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem, wstawić do średnio gorącego piekarnika na około 180 stopni i piec do uzyskania złotego koloru.