Rogaliki drożdżowe z jabłkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • świeże drożdże - 5 dekagramów
  • mleko - 150 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztopić i odstawić do wystudzenia.
  2. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto tak, aby odstawało od ręki.
  3. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek.
  4. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy ćwiartkę słodkiego jabłuszka.
  5. Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej Kasią. Zostawiamy na trochę, aby podrosły.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15min. (trzeba sprawdzać, czy nie są gotowe wcześniej, bo to wszystko zależy od piekarnika).