Przygotowanie |
Krok 1 |
Drożdże kruszymy i rozrabiamy w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. |
Krok 2 |
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z drożdżami, cukier, sól, jaja oraz posiekaną na mniejsze kawałki miękką Kasię. |
Krok 3 |
Wyrabiamy gładką kulę ciasta, którą następnie dzielimy na 4 mniejsze kule. |
Krok 4 |
Wszystkie kule wrzucamy do lodowatej wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię. |
Krok 5 |
Najlepiej jest to zrobić w głębokiej misce lub wiaderku. |
Krok 6 |
Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię, każdą z kul osuszamy ręcznikiem papierowym. |
Krok 7 |
Następnie poszczególne kule zagniatamy ponownie na stolnicy podsypanej mąką i wałkujemy na placki o grubości około 3-5 mm. Wycinamy trójkaty, nakładamy powidła i formujemy rogaliki. Rogaliki smarujemy na wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczmy w 180 stomniach na nasmarowanej blaszce 10-15 minut na złoty kolor. |
Krok 8 |
Po przestudzeniu lukrujemy. |