Rogaliki drożdżowe z powidłami

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia2 sztuki
mąka pszenna1 kilogram
jajko2 sztuki
cukier3 łyżki
drożdże100 gramów
mleko16 łyżek
sól1 szczypta
powidła śliwkowe1 puszka
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże kruszymy i rozrabiamy w ciepłym (ale nie gorącym) mleku.
Krok 2
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z drożdżami, cukier, sól, jaja oraz posiekaną na mniejsze kawałki miękką Kasię.
Krok 3
Wyrabiamy gładką kulę ciasta, którą następnie dzielimy na 4 mniejsze kule.
Krok 4
Wszystkie kule wrzucamy do lodowatej wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię.
Krok 5
Najlepiej jest to zrobić w głębokiej misce lub wiaderku.
Krok 6
Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię, każdą z kul osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 7
Następnie poszczególne kule zagniatamy ponownie na stolnicy podsypanej mąką i wałkujemy na placki o grubości około 3-5 mm. Wycinamy trójkaty, nakładamy powidła i formujemy rogaliki. Rogaliki smarujemy na wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczmy w 180 stomniach na nasmarowanej blaszce 10-15 minut na złoty kolor.
Krok 8
Po przestudzeniu lukrujemy.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl