Rogaliki drożdżowe z powidłami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 3 łyżki
  • drożdże - 100 gramów
  • mleko - 16 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • powidła śliwkowe - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże kruszymy i rozrabiamy w ciepłym (ale nie gorącym) mleku.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z drożdżami, cukier, sól, jaja oraz posiekaną na mniejsze kawałki miękką Kasię.
  3. Wyrabiamy gładką kulę ciasta, którą następnie dzielimy na 4 mniejsze kule.
  4. Wszystkie kule wrzucamy do lodowatej wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię.
  5. Najlepiej jest to zrobić w głębokiej misce lub wiaderku.
  6. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię, każdą z kul osuszamy ręcznikiem papierowym.
  7. Następnie poszczególne kule zagniatamy ponownie na stolnicy podsypanej mąką i wałkujemy na placki o grubości około 3-5 mm. Wycinamy trójkaty, nakładamy powidła i formujemy rogaliki. Rogaliki smarujemy na wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczmy w 180 stomniach na nasmarowanej blaszce 10-15 minut na złoty kolor.
  8. Po przestudzeniu lukrujemy.