Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • drożdże - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • kwaśna śmietana - 5 łyżek
  • cukier - 5 łyżek
  • sól - 1 łyżeczka
  • marmolada - 1 puszka
  • margaryna Kasia - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki.
  2. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić (ciasto ma być gęste i odchodzić od ręki).
  3. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  4. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.
  5. Wykrawać trójkąty, smarować rozbełtanym jajkiem i nałożyć nadzienie, zawinąć.
  6. Rogaliki układać na blasze do pieczenia i również posmarować jajkiem.
  7. Piec w temp. 150-160 st. C przez 20-30 min.
  8. Ja najczęściej robię z marmoladą różaną lub z masą makową.