Rogaliki z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 220 °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • sól - 1 szczypta
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 8 łyżek
  • mleko - 250 mililitrów
  • jajko - 3 sztuki
  • jabłko - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, mleka, szczypty soli, jednej łyżki mąki i jednej łyżeczki cukru zrobić zaczyn i poczekać do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte drożdże wlać do pozostałej części mąki oraz dodać pozostałe składniki.
  3. Wszystko dobrze wyrobić tak, aby ciasto odchodziło od ręki.
  4. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aż podwoi swoją objętość.
  5. Następnie rozwałkować na grubość 3 milimetrów, pokroić w kwadraty lub trójkąty.
  6. Do każdego kawałka dać utarte na grubej tarce jabłka i zawinąć jak pierogi.
  7. Piec na złoty kolor w temperaturze 220 stopni.