Rogaliki z marmoladą
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • śmietana - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • marmolada - 1 puszka
  • jajko roztrzepane - 1 sztuka
  • margaryna Kasia - 5 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Dodać pozostałe składniki (śmietanę,jajka,cukier,margaryna).
  3. Dokładnie wymieszać,zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny.
  4. Po wyjęciu z lodówki,ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3mm.
  5. Pokroić na trójkąty. Na środku wykładać po łyżeczce marmolady.
  6. Zwinąć i uformować kształt rogalika.
  7. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem.
  8. Posmarować roztrzepanym jajkiem rogaliki.
  9. Piec w piekarniku ok 15-20 min w 180 stopniach.
  10. Wyjąć-zostawić do ostudzenia.