Rogaliki z nadzieniem różanym
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • drożdże - 4 dekagramy
  • cukier - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • konfitura różana - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku.
  2. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną, letnią Kasią. Dodać drożdże z mlekiem i mąkę. Wyrobić ciasto i uformować kulę. Ciasto włożyć do zimnej wody na około godzinę - powinno wypłynąć .
  3. Następnie ciasto dokładnie wyrobić, podsypując nieco mąki .
  4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować tak, żeby powstało koło. Pokroić na 8-12 trójkątów. Na każdy trójkąt ciasta nałożyć konfiturę i zawijać od szerszej do węższej strony.
  5. Rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem, wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec około 20 minut w temp. 160 stopni (na rumiany kolor). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .