ROGALIKI Z NIESPODZIANKĄ
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 1 szklanka
  • żółtko - 2 sztuki
  • drożdże - 5 dekagramów
  • nadzienie
  • twarożek waniliowy - 1 opakowanie
  • jabłko - 1 unit
  • dżem - 1 opakowanie
  • czekolada - 1 opakowanie
  • polewa
  • mleczna czekolada - 50 gramów
  • woda - 1 łyżka
  • wierzch
  • białko - 1 sztuka
  • orzechy - 1 unit
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: Drożdże rozpuścić w mleku, odstawić w ciepłe miejsce, by zapracowały.
  2. Kasię rozpuścić.
  3. Do miski wsypać mąkę, cukier i wbić żółtka.
  4. Dodać rozczyn drożdży, a następnie wlać strużką ciepłą Kasię.
  5. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto nabierze sprężystości.
  6. Ciasto cienko rozwałkować, pociąć w trójkąty.
  7. U podstawy trójkąta nakładać nadzienie, zwijać w kierunku wierzchołka.
  8. Formować rogaliki.
  9. Układać na blaszce, w ciepłym miejscu.
  10. Posmarować białkiem.
  11. Piec, aż się zarumienią.
  12. POLEWA: czekoladę rozpuścić z wodą.
  13. Polać rogaliki, posypać posypką. Smacznego !