Rogaliki z powidłami morelowymi
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 12 minut
  • 180 st.C °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • jogurt grecki - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • drożdże świeże - 4 dekagramy
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier - 6 łyżeczek
  • sól - 0.25 łyżeczek
  • nadzienie
  • powidła - 1 opakowanie
  • do posmarowania
  • żółtko - 1 sztuka
  • mleko - 2 łyżki
  • dekoracja
  • cukier puder - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyłam, zasypałam cukrem, zostawiłam na kilka minut, żeby się rozpłynęły.
  2. Mąkę przesiałam z solą, dodałam pokrojoną na kawałki Kasię, roztarłam palcami bardzo dokładnie - można też posiekać.
  3. Wlałam drożdże, dodałam jajko i jogurt, zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto. Ciasto podzieliłam na 8 części, każdą rozwałkowałam na placek śr. ok. 20-25 cm i pokroiłam po przekątnej na 6 trójkątów - można całość ciasta podzielić na 5-6 części i robić większe rogaliki, ale ja wolę właśnie takie malutkie.
  4. Przy zewnętrznej krawędzi każdego trójkąta nałożyłam małą łyżeczkę powideł i zwinęłam rogaliki zlepiając dokładnie brzegi.
  5. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam mieszanką żółtka i mleka. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, aż się zrumieniły, ok. 10 - 12 min.
  6. Jeszcze ciepłe oprószyłam cukrem pudrem. Można też rogaliki polukrować lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
  7. W tym cieście najlepsze jest to, że nie trzeba wcale odkładać go do wyrośnięcia, na żadnym etapie! Oczywiście powidła morelowe można zastąpić śliwkowymi albo jakąś marmoladą - robiłam je już z różnym nadzieniem i zawsze smakują wybornie. Z tej ilości składników wychodzi ok. 30-40 małych rogalików.