Rogaliki z powidłami morelowymi

4


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna3 szklanki
jogurt grecki0.5 szklanek
jajko1 sztuka
drożdże świeże4 dekagramy
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
cukier6 łyżeczek
sól0.25 łyżeczek
Nadzienie:
powidła1 opakowanie
Do posmarowania:
żółtko1 sztuka
mleko2 łyżki
Dekoracja:
cukier puder1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozkruszyłam, zasypałam cukrem, zostawiłam na kilka minut, żeby się rozpłynęły.
Krok 2
Mąkę przesiałam z solą, dodałam pokrojoną na kawałki Kasię, roztarłam palcami bardzo dokładnie - można też posiekać.
Krok 3
Wlałam drożdże, dodałam jajko i jogurt, zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto. Ciasto podzieliłam na 8 części, każdą rozwałkowałam na placek śr. ok. 20-25 cm i pokroiłam po przekątnej na 6 trójkątów - można całość ciasta podzielić na 5-6 części i robić większe rogaliki, ale ja wolę właśnie takie malutkie.
Krok 4
Przy zewnętrznej krawędzi każdego trójkąta nałożyłam małą łyżeczkę powideł i zwinęłam rogaliki zlepiając dokładnie brzegi.
Krok 5
Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam mieszanką żółtka i mleka. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, aż się zrumieniły, ok. 10 - 12 min.
Krok 6
Jeszcze ciepłe oprószyłam cukrem pudrem. Można też rogaliki polukrować lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Krok 7
W tym cieście najlepsze jest to, że nie trzeba wcale odkładać go do wyrośnięcia, na żadnym etapie! Oczywiście powidła morelowe można zastąpić śliwkowymi albo jakąś marmoladą - robiłam je już z różnym nadzieniem i zawsze smakują wybornie. Z tej ilości składników wychodzi ok. 30-40 małych rogalików.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl