Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 3–4 cm. |
Krok 2 |
Obierz cebulę, imbir i czosnek. Umieść je w kielichu miksera, dodaj papryczkę chili oraz łodygi natki kolendry. Całość zmiksuj na jednolitą pastę (możesz dodać kilka łyżek wody, aby ułatwić miksowanie). Połowę pasty połącz z kurkumą, pieprzem, jogurtem, kilkoma łyżkami przyprawy Garam Masala Knorr oraz z łyżeczką soli. Całość wymieszaj z mięsem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. |
Krok 3 |
Pomidory pokrój w kostkę, posiekaj resztę natki kolendry i miętę. |
Krok 4 |
Na dnie dużego żeliwnego garnka na oleju smaż chwilę zmiażdżone ziarna kardamonu, goździki, cynamon oraz łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pozostałą pastę z warzyw. Smaż do momentu, gdy zacznie delikatnie przywierać do dna. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz te świeże. Całość gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Do gotującego się sosu dodaj zamarynowane wcześniej mięso. Całość ponownie doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 90 minut – mięso musi zmięknąć, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, jeśli sos okaże się zbyt gęsty. |
Krok 5 |
Gotowy gulasz dopraw do smaku miętą i kolendrą oraz w razie konieczności odrobiną soli. Rogan josh podawaj z chlebem pita i jogurtem. |