Rogan josh z jagnięciny

1


Łatwe


20 min.


6 os.

Składniki
imbir kłącze5 cm
ząbek czosnku8 sztuk
Przyprawa Garam Masala Knorr1 opakowanie
pieprz czarny mielony1 łyżeczka
jogurt naturalny typu greckiego200 gramów
jagnięcina, wołowina lub wieprzowina1 kilogram
czerowna cebula1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
strąk papryczki chili czerwonej1 sztuka
natka kolendry1 pęczek
kardamon 2 ziarna
goździki3 sztuki
laska cynamonu1 sztuka
kurkuma0.5 łyżeczek
kmin rzymski1 łyżeczka
olej roślinny50 mililitrów
pomidor świeży3 sztuki
pomidory pelatti1 słoik
mięta15 gramów
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 3–4 cm.
Krok 2
Obierz cebulę, imbir i czosnek. Umieść je w kielichu miksera, dodaj papryczkę chili oraz łodygi natki kolendry. Całość zmiksuj na jednolitą pastę (możesz dodać kilka łyżek wody, aby ułatwić miksowanie). Połowę pasty połącz z kurkumą, pieprzem, jogurtem, kilkoma łyżkami przyprawy Garam Masala Knorr oraz z łyżeczką soli. Całość wymieszaj z mięsem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Krok 3
Pomidory pokrój w kostkę, posiekaj resztę natki kolendry i miętę.
Krok 4
Na dnie dużego żeliwnego garnka na oleju smaż chwilę zmiażdżone ziarna kardamonu, goździki, cynamon oraz łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pozostałą pastę z warzyw. Smaż do momentu, gdy zacznie delikatnie przywierać do dna. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz te świeże. Całość gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Do gotującego się sosu dodaj zamarynowane wcześniej mięso. Całość ponownie doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 90 minut – mięso musi zmięknąć, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, jeśli sos okaże się zbyt gęsty.
Krok 5
Gotowy gulasz dopraw do smaku miętą i kolendrą oraz w razie konieczności odrobiną soli. Rogan josh podawaj z chlebem pita i jogurtem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl