Rolada bananowa
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 14 minut
  • 180 °C
  • 30 x 40 cm

Składniki:

    ciasto biszkopt
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier kryształ - 120 gramów
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • kakao - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • masa
  • śmietana 36% - 600 gramów
  • śmietanfix - 3 opakowania
  • cukier puder - 2 łyżki
  • posiekana czekolada - 100 gramów
  • dojrzałe banany - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 50 mililitrów
  • dekoracja
  • banan - 1 sztuka
  • tabliczka czekolady deserowej - 0.5 sztuk
  • cukier brązowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę mieszamy z kakao. 5 całych jaj ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Do tej masy wsypujemy mąkę z kakao, jednocześnie mieszając, żeby nie powstały grudki, po czym wlewamy roztopioną Kasię.
  2. Przygotowaną masę na biszkopt przelewamy na blachę wyłożoną pergaminem i wyrównujemy. Pieczemy przez około 12-14 minut w temperaturze 180 °C. Na blacie stołu przygotowujemy większy kawałek pergaminu, na którym będziemy kłaść upieczony biszkopt do góry nogami, aby móc zdjąć pergamin z ciasta.
  3. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Siekamy czekoladę do posypania, a banany obieramy ze skóry, odcinamy końcówki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Część ubitej śmietany rozsmarowujemy po biszkopcie, posypujemy posiekaną czekoladą. Układamy banany jeden obok drugiego tak, aby ich końce wystawały po bokach zwiniętej rolady. Przy pomocy pergaminu zwijamy biszkopt w rulon.
  5. Resztę śmietany przekładamy na roladę i rozsmarowujemy. Banana kroimy w plastry i karmelizujemy na cukrze brązowym. Studzimy i układamy na roladzie, posypując pokruszoną czekoladą.