Rolada bezowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 140 °C

Składniki:

  • truskawki - 250 gramów
  • smietana fix - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 400 gramów
  • cukier puder - 1 szczypta
  • białko - 5 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżeczki
  • ocet - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
  2. Formę do pieczenia posmarować Kasią, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140°C. Gotową pozostawić, aż przestygnie.
  3. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fixu. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę, a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami.