Przygotowanie |
Krok 1 |
W pierwszej kolejności mleko podgrzewamy na niedużym ogniu. Do podgrzanego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru oraz rozdrobnione drożdże. Całość dobrze mieszamy ze sobą, a później masę tą odkładamy. |
Krok 2 |
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem. Do tego wbijamy jajka oraz dodajemy zrobiony wcześniej rozczyn. Do tego dodajemy również rozdrobnioną Kasię. |
Krok 3 |
Wszystkie te składniki dobrze mieszamy ze sobą, a następnie ugniatamy na ciasto. |
Krok 4 |
Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy, żeby wyrosło. |
Krok 5 |
Jabłka bardzo dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy ze środka gniazda nasionek. |
Krok 6 |
Jabłka kroimy w małe kawałki. |
Krok 7 |
Jabłka mieszamy z dżemem morelowym, a następnie smarujemy tym rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy na roladę. |
Krok 8 |
Formę smarujemy dokładnie tłuszczem i kładziemy zwiniętą roladę. |
Krok 9 |
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut. |