Rolada drożdżowa z jabłkami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka pszenna50 dekagramów
drożdże3 dekagramy
cukier0.5 szklanek
sól1 szczypta
jajko2 sztuki
mleko0.5 szklanek
jabłko1 kilogram
cynamon1 unit
dżem morelowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
W pierwszej kolejności mleko podgrzewamy na niedużym ogniu. Do podgrzanego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru oraz rozdrobnione drożdże. Całość dobrze mieszamy ze sobą, a później masę tą odkładamy.
Krok 2
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem. Do tego wbijamy jajka oraz dodajemy zrobiony wcześniej rozczyn. Do tego dodajemy również rozdrobnioną Kasię.
Krok 3
Wszystkie te składniki dobrze mieszamy ze sobą, a następnie ugniatamy na ciasto.
Krok 4
Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy, żeby wyrosło.
Krok 5
Jabłka bardzo dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy ze środka gniazda nasionek.
Krok 6
Jabłka kroimy w małe kawałki.
Krok 7
Jabłka mieszamy z dżemem morelowym, a następnie smarujemy tym rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy na roladę. 
Krok 8
Formę smarujemy dokładnie tłuszczem i kładziemy zwiniętą roladę.
Krok 9
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl