Rolada "niedzielna"

Składniki:

  • cielęcina bez kości - 600 gramów
  • Fix KNORR Danie na dziś Kotlety mielone - 1 unit
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
  • mięso mielone - 200 gramów
  • marchew - 1 sztuka
  • seler - 1/2 sztuki
  • brukselka - 3 sztuki
  • grzyb suszony - 3 sztuki
  • jajka - 2 unit
  • mąka - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj dwa jajka na twardo. Mięso pokrój na plastry, rozbij. Na zwilżonej wodą stolnicy ułóż je w prostokąt (plastry mają na siebie nieco nachodzić).
  2. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju. Mięso mielone wymieszaj z Fixem Knorr.
  3. Gotowa masę rozsmaruj na rozłożonym mięsie, ułóż na niej połówki jaj, zroluj (wzdłuż dłuższego boku) i zwiąż grubymi nićmi.
  4. Gotowa roladę oprósz delikatnie mąką, zrumień na oliwie w rondlu, dodaj wodę, esencję Knorr i grzyby - duś pod przykryciem ok. 1 godziny. Na 20 minut przed końcem duszenia włóż pokrojone w kostkę warzywa. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij z wywaru, usuń nitkę, pokrój je w plastry i obłóż warzywami.