Rolada owocowa

Składniki:

  • mąka - 300 gramów
  • siekanych migdałów - 125 gramów
  • masło - 80 gramów
  • winiak - 4 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • wiśni - 1 kilogram
  • kaszy manny - 1 łyżka
  • cukier puder - 150 gramów
  • konfitury morelowej - 200 gramów
  • białego sera - 150 gramów
  • mleko - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • torebka cukru waniliowego - 1 sztuka
  • olej - 125 mililitrów
  • szczypta soli - 1 gram

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek w misce zmieszać jajko, cukier, ser, cukier waniliowy i sól oraz mąkę i proszek do pieczenia, które wcześniej muszą być zmieszane razem. Potem wszystko bardzo dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Na czystym stole posypanym mąką rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Ciasto należy posmarować masłem, a potem posypać je kaszką manną. Nadzienie należy zacząć od utarcia jajka z cukrem i mąką, wyrobić masę a następnie dodać do tego migdały i winiak. Wiśnie należy umyć i usunąć pestki, a następnie ułożyć na cieście, po czym zalać masą. Ciasto trzeba uturlać na kształt rolady i włożyć na blachę posmarowaną margaryną. Ciasto piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu ciasta i ostygnięciu. Można dodatkowo posmarować je konfiturami z winiakiem i posypać cukrem