Rolada piaskowa z galaretką wiśniową
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 1.4 szklanek
  • mąka pszenna - 1.2 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • nadzienie
  • galaretka wiśniowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
  3. Kasię roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy.
  4. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem.
  5. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z piekarnika.
  6. Piec około 15 minut, po upieczeniu zwijamy w rulon z pomocą ściereczki.
  7. Tężejącą galaretkę wykładamy na roladę i zwijamy.
  8. Wkładamy do lodówki na kilka godz.