Przygotowanie |
Krok 1 |
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. |
Krok 2 |
Wsypać mąkę, a następnie mak. |
Krok 3 |
Starannie wymieszać. |
Krok 4 |
Tak przygotowane ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę wyścieloną pergaminem i wysmarowaną Kasią. |
Krok 5 |
Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 min., aż placek nabierze słomkowego koloru. |
Krok 6 |
Następnie przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odwrócić blachę do góry dnem, zdjąć ją i usunąć pergamin (można przedtem spryskać go wodą z rozpylacza, wtedy łatwiej odejdzie). |
Krok 7 |
Zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia. |
Krok 8 |
Ugotować budyń w półtorej szklanki mleka, dodać cukier i wystudzić. |
Krok 9 |
Kasię utrzeć na puch i, mieszając, dodawać stopniowo budyń. |
Krok 10 |
Następnie dwie połówki brzoskwiń pokroić w paseczki i włożyć do przygotowanego kremu. |
Krok 11 |
Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. |
Krok 12 |
Wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałymi połówkami brzoskwiń. Wstawić na 2 godz. do lodówki. |