Rolada Piegusek

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
białko 0.5 szklanek
cukier0.5 szklanek
mąka0.5 szklanek
mak0.5 szklanek
Krem:
budyń waniliowy bez cukru1 opakowanie
mleko1.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier0.5 szklanek
brzoskwinie z puszki4 sztuki
śmietana kremówka0.5 szklanek
cukier puder1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Krok 2
Wsypać mąkę, a następnie mak.
Krok 3
Starannie wymieszać.
Krok 4
Tak przygotowane ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę wyścieloną pergaminem i wysmarowaną Kasią.
Krok 5
Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 min., aż placek nabierze słomkowego koloru.
Krok 6
Następnie przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odwrócić blachę do góry dnem, zdjąć ją i usunąć pergamin (można przedtem spryskać go wodą z rozpylacza, wtedy łatwiej odejdzie).
Krok 7
Zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia.
Krok 8
Ugotować budyń w półtorej szklanki mleka, dodać cukier i wystudzić.
Krok 9
Kasię utrzeć na puch i, mieszając, dodawać stopniowo budyń.
Krok 10
Następnie dwie połówki brzoskwiń pokroić w paseczki i włożyć do przygotowanego kremu.
Krok 11
Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć.
Krok 12
Wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałymi połówkami brzoskwiń. Wstawić na 2 godz. do lodówki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl