Rolada Piegusek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • białko - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 0.5 szklanek
  • mak - 0.5 szklanek
  • krem
  • budyń waniliowy bez cukru - 1 opakowanie
  • mleko - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • brzoskwinie z puszki - 4 sztuki
  • śmietana kremówka - 0.5 szklanek
  • cukier puder - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
  2. Wsypać mąkę, a następnie mak.
  3. Starannie wymieszać.
  4. Tak przygotowane ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę wyścieloną pergaminem i wysmarowaną Kasią.
  5. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 min., aż placek nabierze słomkowego koloru.
  6. Następnie przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odwrócić blachę do góry dnem, zdjąć ją i usunąć pergamin (można przedtem spryskać go wodą z rozpylacza, wtedy łatwiej odejdzie).
  7. Zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia.
  8. Ugotować budyń w półtorej szklanki mleka, dodać cukier i wystudzić.
  9. Kasię utrzeć na puch i, mieszając, dodawać stopniowo budyń.
  10. Następnie dwie połówki brzoskwiń pokroić w paseczki i włożyć do przygotowanego kremu.
  11. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć.
  12. Wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałymi połówkami brzoskwiń. Wstawić na 2 godz. do lodówki.