Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gramów
  • łosoś wędzony - 100 gramów
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • ser feta - 100 gramów
  • parmezan - 30 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 6 łyżek
  • jajka - 4 sztuki
  • ser żółty - 300 gramów
  • mąka - 1 łyżka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Jajka zmiksuj z majonezem, dodaj starty ser, mąkę oraz jedną łyżeczkę papryki Knorr i wymieszaj.
  2. Przygotuj płaską blachę z pergaminem i wyłóż przygotowaną masę serową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz do momentu, gdy powierzchnia ciasta zrumieni się – ok. 20-25 min. Po upieczeniu wystudź.
  3. Rozmrożony szpinak odciśnij. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Fetę pokrusz, a parmezan zetrzyj na drobnej tarce.
  4. Oliwę rozgrzej na patelni, przesmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj oba sery oraz pozostałą paprykę Knorr, wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawą Delikat i wystudź.
  5. Wystudzone ciasto serowe rozłóż na desce, zdejmij pergamin. Na ciasto nałóż i rozsmaruj równomiernie szpinak, a następnie po całości rozłóż plastry łososia. Całość zwiń w ścisłą roladę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem roladę pokrój w 1,5-2 cm plastry.