Rolada Śmietankowa z galaretką
  • 30 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • olej - 1 łyżka
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 15 dekagramów
  • mąka - 0.75 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana 18% - 1 litr
  • żelatyna - 3 łyżki
  • cukier puder - 4 łyżki
  • zielona galaretka - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier puder - 1 szklanka
  • kakao - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozrobioną galaretkę wylać na głęboki talerz. Rozrobić w 1/2 szkl gorącej wody wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  2. CIASTO: ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem przesianą przez sitko. Dodać olej delikatnie mieszając. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w 180 stopniach.
  3. Ściereczkę posypać cukrem pudrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.
  4. KREM: galaretkę pokroić w kosteczkę. 3 łyżki żelatyny rozrobić z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną. Wymieszać z galaretką. Na chwilę wstawić do lodówki aby śmietana lekko stężała.
  5. Gdy śmietana będzie już na wpół stężała, rozwinąć ciasto i wyłożyć śmietanę. Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia.
  6. Polewa: Kasię rozpuścić, dodać cukier i kakao dokładnie wymieszać,gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Wylać i rozsmarować na roladę. Udekorować kremem.