Rolada wieprzowa w sosie z czarnego bzu

Składniki:

  • mięso wieprzowe - 1 kilogram
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • czarny bez - 250 gramów
  • woda - 0.3 szklanek
  • maślanka - 0.3 szklanek
  • masło - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • suszone śliwki - 100 gramów
  • jałowiec jagody - 6 sztuk
  • cynamon - 1 szczypta
  • ziele angielskie - 1 szczypta
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • winiak - 1 łyżka
  • mleko - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Z maślanki, listka laurowego i jagód jałowca przygotuj marynatę. Dodaj przyprawę Knorr i wymieszaj. Włóż do niej oczyszczone mięso i odstaw w chłodne miejsce. Następnie mięso zroluj ściśle i obwiąż bawełnianą nicią.
  2. Oberwane z gałązek jagody czarnego bzu ugotuj w wodzie, następnie przetrzyj przez sito. Nadmiar marynaty ściągnij z rolady i zrumień ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Posmaruj zrumieniona roladę miodem oraz polej sokiem z czarnego bzu.
  3. Mięso połóż w brytfannie, dodaj śliwki, jagody jałowca, cynamon, ziele angielskie, listek laurowy i armaniak. Piecz w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez godzinę.