Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy powoli cukier, ciągle ubijając. |
Krok 2 |
Dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Do ubitych jajek dodajemy ocet i olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do utartych jajek, mieszamy delikatnie łopatką. |
Krok 3 |
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wkładamy ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut. |
Krok 4 |
Upieczone ciasto przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy rulon przy pomocy ściereczki. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. |
Krok 5 |
Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubijamy. Gdy zacznie tężeć dosypujemy cukier puder i wlewamy żelatynę. Miksujemy aż śmietana będzie sztywna. Ubitą śmietanę wkładamy na 10 minut do lodówki.
|
Krok 6 |
Maliny kroimy na pół. Ciasto rozwijamy delikatnie. Nakładamy bitą śmietanę i układamy na niej maliny. Zawijamy ponownie ciasto.
|