Rolada z bitą śmietaną i malinami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.2 opakowań
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka - 0.75 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem malinowy
  • śmietana 30% - 1 szklanka
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • maliny - 400 gramów
  • żelatyna - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną Kasię.
  2. Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na złoty kolor (10-15 minut).
  3. Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Przygotuj krem malinowy. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła.
  5. Połowę malin rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Całość połącz delikatnie z ubitą śmietanką.
  6. Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, posmaruj kremem i posyp pozostałymi malinami. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.