Rolada z bitą śmietaną i malinami

117


Średnie


90 min.


10 os.

Składniki
Ciasto:
jajka5 sztuk
cukier0.75 szklanek
mąka pszenna1 szklanka
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
ocet1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól1 szczypta
Do środka::
śmietana 30 %400 mililitrów
żelatyna1 łyżeczka
cukier puder2 łyżki
woda1 łyżka
maliny150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy powoli cukier, ciągle ubijając.
Krok 2
Dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Do ubitych jajek dodajemy ocet i olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do utartych jajek, mieszamy delikatnie łopatką.
Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wkładamy ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut.
Krok 4
Upieczone ciasto przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy rulon przy pomocy ściereczki. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 5
Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubijamy. Gdy zacznie tężeć dosypujemy cukier puder i wlewamy żelatynę. Miksujemy aż śmietana będzie sztywna. Ubitą śmietanę wkładamy na 10 minut do lodówki.
Krok 6
Maliny kroimy na pół. Ciasto rozwijamy delikatnie. Nakładamy bitą śmietanę i układamy na niej maliny. Zawijamy ponownie ciasto.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl