Rolada z dżemem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • ocet - 1 łyżka
  • mąka - 10 dekagramów
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • ocet z wodą - 1 łyżeczka
  • dżem rabarbarowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając ocet.
  2. Ubić pianę z białek wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę, wymieszać.
  3. Formę wyłożyć papierem pergaminowym, posmarować Kasią, wyłożyć warstwę ciasta grubości 1 i 1/2 cm, wyrównać powierzchnię.
  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piec około 15 minut.
  5. Wyjąć, zsunąć z blachy na blat stołu, zdjąć papier.
  6. Ciepły biszkopt posmarować dżemem, zwinąć w rulon, zawinąć w serwetkę, schłodzić.