Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś indyka - 1 kilogram
  • białe wino - 125 mililitrów
  • szynka parmeńska - 100 gramów
  • oliwa - 2 łyżki
  • żurawina suszona - 50 gramów
  • morela suszona - 100 gramów
  • sok pomarańczowy - 60 mililitrów
  • likier pomarańczowy - 2 łyżki
  • skórka pomarańczowa - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • imbir - 1 łyżka
  • sok z cyrtyny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • maka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filet z indyka rozciąć i rozbić na duży placek. Mięso wysmarować oliwą i posypać przyprawą do mięsa Knorr. Odstawić na kwadrans. Po tym czasie na środku położyć nadzienie. Zwinąć ciasno w roladę i w kilku miejscach spiąć wykałaczką. Obłożyć dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiązać kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieścić w formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać wino . Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia można podlać delikatnie winem. Wyjąć roladę z formy, przykryć folia aluminiową i odstawić na kwadrans.
  2. Wiśnie rozmrozić. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem. Dodać starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i przyprawę w płynie Knorr. Wymieszać i dodać wiśnie. Zagotować i dusić razem około 10 minut. Mąke ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos. Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
  3. Roladę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. Smakuje doskonale podana na ciepło jak i na zimno jako "zimny bufet" czy też podana np. na sałacie.