Przygotowanie |
Krok 1 |
Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Filet z indyka rozciąć i rozbić na duży placek.
Mięso wysmarować oliwą i posypać przyprawą do mięsa Knorr.
Odstawić na kwadrans. Po tym czasie na środku położyć nadzienie. Zwinąć ciasno w roladę i w kilku miejscach spiąć wykałaczką.
Obłożyć dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiązać kilkoma kawałkami sznurka.
Roladę umieścić w formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać wino . Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia można podlać delikatnie winem.
Wyjąć roladę z formy, przykryć folia aluminiową i odstawić na kwadrans. |
Krok 2 |
Wiśnie rozmrozić.
Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem.
Dodać starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i przyprawę w płynie Knorr. Wymieszać i dodać wiśnie. Zagotować i dusić razem około 10 minut.
Mąke ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos.
Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. |
Krok 3 |
Roladę kroimy na kawałki i podajemy z sosem.
Smakuje doskonale podana na ciepło jak i na zimno jako "zimny bufet" czy też podana np. na sałacie. |