Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym

3


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
sok pomarańczowy60 mililitrów
cukier1 łyżka
białe wino125 mililitrów
Przyprawa do mięs Knorr2 łyżki
Delikat przyprawa w  płynie Knorr1 łyżeczka
masło1 łyżka
imbir1 łyżka
oliwa2 łyżki
pomarańcza1 sztuka
szynka parmeńska100 gramów
żurawina suszona50 gramów
skórka pomarańczowa1 łyżka
sok z cyrtyny1 łyżka
likier pomarańczowy2 łyżki
morela suszona100 gramów
maka ziemniaczana1 łyżeczka
pierś indyka 1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filet z indyka rozciąć i rozbić na duży placek. Mięso wysmarować oliwą i posypać przyprawą do mięsa Knorr. Odstawić na kwadrans. Po tym czasie na środku położyć nadzienie. Zwinąć ciasno w roladę i w kilku miejscach spiąć wykałaczką. Obłożyć dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiązać kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieścić w formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać wino . Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia można podlać delikatnie winem. Wyjąć roladę z formy, przykryć folia aluminiową i odstawić na kwadrans.
Krok 2
Wiśnie rozmrozić. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem. Dodać starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i przyprawę w płynie Knorr. Wymieszać i dodać wiśnie. Zagotować i dusić razem około 10 minut. Mąke ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos. Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Krok 3
Roladę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. Smakuje doskonale podana na ciepło jak i na zimno jako "zimny bufet" czy też podana np. na sałacie.
Autor: AngiePrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl