Rolada z kurczaka z suszonymi owocami - VIDEO
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 1.5 kilogramów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Cebula z USA Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • figi suszone - 100 gramów
  • morele suszone - 100 gramów
  • orzechy pistacjowe - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • żelatyna - 2 łyżki
  • olej roślinny - 100 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz. Ostrym nożem przekrój kurczaka wzdłuż mostka, tak aby można było wyluzować kości i powstał płat mięsa. Płat mięsa przetnij po długości na pół. Przyprawę do pikantnego kurczaka rozmieszaj w misce, w kilku łyżkach oleju zamarynuj w niej mięso. Całość przykryj folią spożywczą odstaw na 12 godzin do lodówki.
  2. Przygotuj farsz. Posiekaj natkę kolendry, rozetrzyj na miazgę czosnek, figi i morele pokrój w grubą kostkę dowolnej wielkości. W misce pomieszaj owoce, pistacje, mięso mielone, przyprawy Knorr , natkę, czosnek i łyżkę żelatyny. Farsz dopraw do smaku odrobina soli, podziel na dwie części.
  3. Folię aluminiowa wysmaruj olejem ułóż na niej jeden płat kurczaka, przykryj go folia spożywczą i rozbij tłuczkiem formując w miarę możliwości równomierny prostokąt. Mięso z wierzchu oprósz żelatyną ułóż na nim połowę farszu.
  4. Mięso rozsmaruj na kurczaku po czym wszystko razem dokładnie zroluj w foli aluminiowej. Końce foli zroluj jak cukierka nadając roladzie równy kształt. Tak samo przygotuj roladę z pozostałego płatu mięsa i drugiej połowy farszu.
  5. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na co najmniej 45 minut. Roladę podawaj z chłodzoną na kanapki lub jako wędlinę.