Rolada z makiem

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
masa makowa450 gramów
mąka500 gramów
cukier1 szklanka
drożdże50 gramów
jajko2 sztuki
mleko250 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Kasię podgrzać, by się rozpuściła.
Krok 2
Mleko podgotować, by było letnie.
Krok 3
Drożdże wkruszyć do rondelka, dodać łyżkę cukru i zalać do połowy mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 4
Jajka ubić trzepaczką z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać jajka, Kasię i rozczyn.
Krok 5
Wszystko zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Niekiedy nawet 45 min.
Krok 6
Gotowe odstawić na ok 2h. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ścierką.
Krok 7
Gotowe ciasto podzielić na pół i każdy rozwałkować na prostokąt i wyłożyć połowę masy makowej.
Krok 8
Zwijać jak roladkę.
Krok 9
Wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl