Rolada z makiem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • masa makowa - 450 gramów
  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • drożdże - 50 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię podgrzać, by się rozpuściła.
  2. Mleko podgotować, by było letnie.
  3. Drożdże wkruszyć do rondelka, dodać łyżkę cukru i zalać do połowy mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Jajka ubić trzepaczką z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać jajka, Kasię i rozczyn.
  5. Wszystko zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Niekiedy nawet 45 min.
  6. Gotowe odstawić na ok 2h. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ścierką.
  7. Gotowe ciasto podzielić na pół i każdy rozwałkować na prostokąt i wyłożyć połowę masy makowej.
  8. Zwijać jak roladkę.
  9. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min.