Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię podgrzać, by się rozpuściła. |
Krok 2 |
Mleko podgotować, by było letnie. |
Krok 3 |
Drożdże wkruszyć do rondelka, dodać łyżkę cukru i zalać do połowy mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. |
Krok 4 |
Jajka ubić trzepaczką z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać jajka, Kasię i rozczyn. |
Krok 5 |
Wszystko zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Niekiedy nawet 45 min. |
Krok 6 |
Gotowe odstawić na ok 2h. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ścierką. |
Krok 7 |
Gotowe ciasto podzielić na pół i każdy rozwałkować na prostokąt i wyłożyć połowę masy makowej. |
Krok 8 |
Zwijać jak roladkę. |
Krok 9 |
Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. |