Rolada z masą truskawkowo-budyniową

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 8 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • nadzienie
  • żelatyna - 3 łyżki
  • truskawki - 40 dekagramów
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier - 3 łyżki
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zrobić masę na biszkopt, wylać ciasto na dużą blachę (może być wkład od kuchenki), piec 10-20 minut w 120 stopniach.
  2. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem-zwinąć delikatnie w rulon.
  3. Przygotować krem: Ugotować budyń, przestudzić.
  4. Truskawki zmiksować z rozpuszczoną żelatyną, dodać zimny budyń i wanilię.
  5. Przygotowaną masę rozsmarować na rozwiniętym biszkopcie, a potem ponownie delikatnie zwinąć robiąc roladę.
  6. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, a potem oblać polewą (wg gustu) i posypać kolorową posypką.