Rolada z migdałami
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 16 minut
  • 200°C °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 220 gramów
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 120 gramów
  • mąka ziemniaczana - 30 gramów
  • sok z cytryny - 3 łyżeczki
  • śmietana kremowa - 440 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 3 gramy
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • posiekane płatki migdałów - 160 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubić białka ze 110 g cukru. Kiedy białka będą już sztywne dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
  2. W osobnej misce wymieszać 120 g mąki pszennej z 30 g mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wsypywać po jednej łyżce do wymieszanych jajek, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wlać na niego ciasto. Masę równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku przez 16-17 minut w temperaturze 200°C.
  4. Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągnąć z formy, zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę. Pozostawić do wystygnięcia.
  5. W misce ubić mikserem 440 ml śmietany z 110 g cukru. Kiedy śmietana zgęstnieje dodać 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny oraz cukru waniliowego. Wymieszać na jednolita, gęstą masę. Płatki migdałowe posiekać, dodać do masy.
  6. Masę przełożyć na ciasto, zwinąć w roladę, odstawić do stężenia.