Rolada z prosięcia

Składniki:

  • prosię - 1 sztuka
  • Fix Gołąbki bez zawijania Knorr - 1.5 opakowań
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 unit
  • cielęcina - 500 gramów
  • szynka - 250 gram
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • czerstwa bułka - 2 sztuki
  • jajka - 8 sztuk
  • słonina - 20 gramów
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • tymianek - 1 łyżka
  • lubczyk - 1 łyżka
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Prosię umyj i opraw przekrój wzdłuż pod brzuchem, odkrój głowę i nogi, obierz z kości i rozłóż na stole skórą do dołu. Posiekaj całość mięsa jakie jest przy kościach i głowie, cielęcinę oraz wątróbkę prosięcia.
  2. Do mięsa dosyp Fix Knorr, pieprz, tymianek i parę sproszkowanych liści lubczyku - podsmaż na wolnym ogniu na słoninie. Zdejmij z ognia, przestudź, dołóż namoczone i odciśnięte bułki oraz 3 całe jaja.
  3. Wszystko wymieszaj i rozłóż na przygotowanym prosięciu. Na wierzch połóż warstwę gotowanej szynki pokrojonej w plasterki oraz jaja ugotowane na twardo ( również w plastry). Przełóż jeszcze raz farszem, zwiń prosię i zaszyj.
  4. W dużym garnku włóż warzywa, liść i zielę angielskie oraz bulionetkę Knorr. Włóż przygotowane prosię i gotuj na wolnym ogniu ok. 1 godz. Ugotowane, przestudzone spłaszcz lekko - wystudzone krój w plastry. Podawaj z chrzanem.