Rolada z wołowiny

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 3 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • wołowina - 1 kilogram
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • goździki - 3 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • kajzerki czerstwe - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oddziel od kości i rozbij na płat o równej grubości.
  2. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę.
  3. Bułki pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj zeszkloną cebulę i starte marchewki. Przypraw potłuczonymi goździkami, cynamonem, pieprzem i solą i wszystko wymieszaj.
  4. Płat mięsa ułożony na ściereczce posmaruj farszem i zawiń.
  5. Roladę dobrze obwiąż bawełnianą nicią i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.
  6. Po ugotowaniu przyciśnij ciężkim przedmiotem i ostudź.
  7. Odwiąż nici, zdejmij ściereczkę i pokrój roladę na cienkie plastry. Podawaj na zimno.