Rolada ze schabu z wątróbką
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • schab bez kości - 1 kilogram
  • wątróbka drobiowa - 0.25 kilogramów
  • masło - 2 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • rozmaryn - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • wytrawne wino białe - 1 szklanka
  • olej - 4 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso rozcinamy wzdłuż, tworząc prostokąt. Lekko rozbijamy. Oprószamy pieprzem i solą.
  2. Wątróbkę płuczemy, osuszamy i kroimy. Obsmażamy na maśle. Dodajemy bułkę tartą, posiekane igły rozmarynu i czosnek, sól, pieprz do smaku. Na koniec wbijamy jajko, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  3. Gdy farsz wystygnie, rozkładamy go równomiernie na naszym schabie. Zwijamy go i obwiązujemy nitką. Smarujemy połową oleju i wkładamy na natłuszczonej drugą połową oleju foremki żaroodpornej.
  4. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podlewamy winem i w razie potrzeby wodą. Pieczemy godzinę